Huangshan = Yellow Mountain

We dachten redelijk goed voorbereid te zijn en bepakt en bezakt namen we de taxi en bus van Hangzhou naar Huangshan. Dit zorgde vaak voor hilarische taferelen, want wij spreken geen woord Chinees en zij spreken geen Engels. Op het busstation zit je dan maar duimen te draaien en te wachten totdat je denkt dat jouw bus aan komt. De 5 uur durende reis was prachtig, maar ook wel spannend omdat we niet wisten hoe verder te reizen. Bij aankomst in het dorp onder aan de voet van de berg, werden we netjes opgevangen door een Chinees die bustickets kon regelen voor terugreis en waar we even goed konden eten. We moesten nog ruim een uur met de taxi en daarna konden we met de kabelbaan naar boven gebracht worden.Geadviseerd werd al om vooral NIET de berg te beklimmen, maar indien je graag wilde, beter bergafwaarts kon gaan.
Wij hadden zo’n idee dat er niemand op deze berg
zou zijn, maar niets bleek minder waar. We vergeten vaak dat er schrikbarend veel
Chinezen zijn, dus eenmaal boven stonden ook hier weer grote groepen met mensen
te genieten van het uitzicht (lees: er was geen uitzicht, alleen mist!).
Met en stok en daar twee emmers aan, werd dit op hun
reeds verschroeide schouders naar boven gebracht. Koud en nat kwamen we beneden
aan de voet van de berg alwaar we een taxi genomen hebben naar het restaurant. Omdat we
vervroegd weer terugkeerde moest er een andere bus worden geregeld. Dus nadat
we een uur in de bus hadden gezeten werden we eruit gehaald en moesten we
‘ergens’ in China wachten bij een bushalte op een andere bus. Als je je
afvraagt waarom iedereen werk heeft. Er is overal wel iemand voor nodig. Dus
ook bij de bushalte stonden twee mensen die zorgde dat iedereen met de juiste
bus meeging. Prachtig toch!
Hangzhou
Hangzhou met
het romantische Westmeer staat bekend als een van de mooiste steden van China.
Dat het een absoluut hoogtepuntje zou zijn hadden wij al begrepen, echter moet
het weer ook mee zitten. Het sprookjesachtige meer met de omliggende groene
heuvels is ook binnen China al meer dan duizend jaar in ontelbare gedichten
omschreven als een van de mooiste plaatsen op aarde.


Het opgebaggerde slib werd vervolgens telkens gebruikt om dammen en kleine eilandjes aan te leggen, waardoor het meer tegenwoordig in meerdere delen verdeeld is.

Naast het Westmeer en de heuvels, is er in de stad
Hangzhou zelf ook meer dan genoeg te doen. Er zijn talloze uitgaansgebieden met
gezellige restaurants en nieuwe, moderne winkelcentra. Ook is de stad binnen
China erg bekend om haar thee, waarbij vooral de geroosterde groene
Longjing thee een lokale specialiteit is. Ook wij hebben een theeplantage
bezocht alwaar werd voorgedaan hoe deze thee blaadjes geplukt en verwerkt
moesten worden. Voor de eerste blaadjes geldt, hoe lichter groen de blaadjes en vaak de eerste oog, hoe meer geld hieraan wordt
verdiend.
In China werd, vanaf de derde eeuw voor Christus, groene
thee vooral gebruikt voor medicinale doeleinden. In die tijd werd groene thee
nog niet gedronken, maar met name gegeten door de groene thee bladeren in de
soep te doen. Ook werden de bladeren als een soort ‘pruimtabak’
gegeten.


Door deze populariteit werd het productieproces
verfijnd waardoor de kwaliteit van de Groene Thee met sprongen omhoog ging.
Vanuit deze nieuwe technieken, ontstonden ook betere processen voor andere
soorten thee, zoals de zwarte thee.
Er zijn verschillende methoden om de vers geplukte, jonge bladeren van de theeplant Camilla Sinensis te verwerken tot Groene Thee. De basis is het drogen, wat de oxidatie, die het blad doet rotten, moet tegengaan.
De duurdere varianten van Groene Thee worden nog
echt op de traditionele, handmatige manier verwerkt. Hierbij worden de vers
geplukte bladeren een paar uur in de zon gedroogd door ze in een dunne laag uit
te spreiden op bamboe-bladeren.
Na deze traditionele manier van drogen, worden de
bladeren in kleine hoeveelheden in een warme pan gedaan en regelmatig
omgeschept zodat ze zacht en vochtig worden. Het vocht wat hierbij vrijkomt,
verdampt na een vijftal minuten.

Nadat ze nog een keer gerold en gedroogd zijn,
worden de bladeren gesorteerd op kwaliteit. Alleen de beste kwaliteit bladeren
blijven over. Het restant wordt weggegooid, of gebruikt in goedkopere soorten
Groene Thee.
Uiteraard hebben we nog een echt Chinees dorpje bezocht, met zijn karakteristieke Chinese uitstraling. Een toeristenplek, maar toch nog voelden we ons uniek.
De Chinese drogist waar ze boomschoren en andere natuurproducten afwegen en in zakken stoppen.
En nog even thee drinken in een echt theehuis!
En het bamboo bos met metershoge bamboo bomen.
\
Geen opmerkingen:
Een reactie posten